Creu nova (Sant Martí de Maldà)
(Sant Martí de Riucorb - Urgell)

Sant Martí de Maldà - Creu nova (Foto: Albert Esteves, 2018)

TipusCreus monumentals
AutorXavier Barrachina
Situació Carrer Gardeny
Creu moderna realitzada per l'escultor local Xavi Barrachina l'any 1998. Està dedicada a la figura de Sant Martí, bisbe de Tours al segle IV, que apareix a la cara principal de la creu amb el bàcul i la mitra. A l'altra cara hi ha una escena amb la llegenda que ha donat fama al sant, quan, sent soldat de les legions romanes, va donar la meitat de la seva capa a un captaire perquè no passés fred. Al nus podem veure un grup de figures masculines i femenines, esquematitzades, formant una rotllana. Al sòcol hi ha una frase de Nietzsche: Només qui ajuda a construir lo futur té dret a jutjar el passat.