El Vilet
(Sant Martí de Riucorb - Urgell)

Sant Martí de Riucorb - El Vilet, plaça Major (Foto: Albert Esteves, 2018)

Sant Martí de Riucorb - El Vilet

Sant Martí de Riucorb - El Vilet (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Ctra. LV-2017
Poblet situat a la riba esquerra del riu Corb, presidit per la seva església gòtica, que havia format part del municipi de Rocafort de Vallbona fins que aquest es fa fusionar amb el de Sant Martí de Maldà, l'any 1972. Va estar habitat en època romana. S'hi han trobat diversos mosaics, conservats en part al Museu Arqueològic de Barcelona. Documentat en època medieval des de l'any 1084, vinculat a la família Cardona. A partir de 1380 va passar a formar part de la baronia de Vallbona. Comptava amb un castell, que no ha deixat cap vestigi.

El petit nucli urbà, situat a la plana, està centrat pel carrer Major, que aboca a la plaça, amb ravals a banda i banda. Fins fa poc es conservaven restes d'un antic molí fariner d'època medieval. La seva fesomia actual es va configurar entre els segles XVIII i XIX. Ha sofert diverses rovinades, les pitjors els anys 1874 i 1930, a causa de la seva ubicació planera, prop del riu Corb.