Creu de Llorenç de Rocafort
(Sant Martí de Riucorb - Urgell)

Sant Martí de Riucorb - Creu de Llorenç de Rocafort

Sant Martí de Riucorb - Creu de Llorenç de Rocafort (Foto: Albert Esteves, 2018)

Sant Martí de Riucorb - Creu de Llorenç de Rocafort (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1919)

TipusCreus monumentals
Situació Llorenç de Rocafort. Davant del Portal
Situada extramurs, molt a prop de l'antic portal, va ser construïda a començament del segle XVII. Al pedestal es pot llegir, amb dificultat, la data de 1618. Té una esvelta columna, amb fust monolític, de quasi 6 m. Al nus o capitell hi podem distingir algunes figures. Segons Joan Yeguas*, les sis figures que hi ha dins de les fornícules són: cinc apòstols i un donant agenollat. El donant és clarament el senyor cognominat Bergadà, el qual apareix inscrit a l’epigrafia del pedestal, i vesteix armadura. La majoria dels apòstols són de fàcil identificació: sant Jaume el Menor, amb el garrot; sant Pau, amb l’espasa; sant Pere, amb les claus; sant Andreu, amb la creu d’aspa; i un cinquè d’indeterminat, ja que no sabem si el que porta és un bastó (seria sant Jaume el Major), una llança (seria sant Tomàs) o, ja més estranyament, una alabarda (seria sant Judes Tadeu). La creu pròpiament dita ja no existia a començament del segle XX (tal com podem veure a les fotos antigues que adjuntem). L'actual és moderna.

Joan Yeguas i Gassó. Art de l'època del Renaixement a Llorenç. Quaderns de «El Pregoner d'Urgell», 2016