Església de Sant Abdó i Sant Senén (Llorenç de Rocafort)
(Sant Martí de Riucorb - Urgell)

Sant Martí de Riucorb - Església de Sant Abdó i Sant Senén (Llorenç de Rocafort) (1)

Sant Martí de Riucorb - Església de Sant Abdó i Sant Senén (Llorenç de Rocafort)

Sant Martí de Riucorb - Església de Sant Abdó i Sant Senén (Llorenç de Rocafort) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Sant Martí de Riucorb - Església de Sant Abdó i Sant Senén (Llorenç de Rocafort) (Foto: Blog de Llorenç)

Situació Llorenç de Rocafort
InterèsEspecial interès Interessant
Documentada des del segle XI, va pertànyer inicialment al bisbat de Vic per passar després, com les parròquies del voltant, a la mitra tarragonina, sota la dependència del monestir de Vallbona de les Monges. Originalment estava dedicada a Santa Maria. Segons l'arquitecte que va fer la rehabilitació, Josep Terrats, és un edifici d'estructura gòtica que conserva les voltes nervades i els arcs torals originals, construït entre els segles XIII i XIV, reformat en estil renaixentista l'any 1593. Joan Yeguas*, en canvi, sosté que es tracta d'una construcció d'època renaixentista però feta en un estil on es barregen elements gòtics amb altres de classicistes. Al segle XVIII es van construir tres noves capelles laterals, a més d'altres modificacions a l'interior de la nau.

Estructuralment, és un edifici de nau única, coberta amb tres trams de voltes separats mitjançant arcs torals, Dues d'elles són de creueria, amb nervis en diagonal, i l'altra és estrellada, totes elles de tradició gòtica. Les claus de volta mostren relleus de tipologia diversa. Als dos costats de la nau es van obrir tres capelles i rere el presbiteri es va construir la sagristia.

Pel que fa a la façana, el seu element més destacat és la portada, de tipus clàssic o "a la romana". L'obertura rectangular està flanquejada per pilastres acanalades sobre pedestals, les quals sostenen un entaulament amb arquitrau, fris i frontó triangular rebaixat amb una fornícula amb petxina al timpà. Al campanar d'espadanya es conserven les campanes originals, amb inscripcions i relleus de l'època.

*Joan Yeguas i Gassó. Art de l'època del Renaixement a Llorenç. Quaderns de «El Pregoner d'Urgell», 2016