Molí de la Torre
(Sant Martí de Riucorb - Urgell)

Sant Martí de Riucorb - Molí de la Torre

Sant Martí de Riucorb - Molí de la Torre (Foto: Albert Esteves, 2018)

TipusMolí
Situació Camí de les Sinogues, des de Belianes
Necessita intervenció urgent
Està situat prop d'una gran bassa, que s'alimentava de l'aigua del Corb, a tocar del terme de Belianes. El molí medieval, probablement del segle XIII, queda amagat sota la casa construïda molt posteriorment, als segles XVII o XVIII i que ha estat espoliada, havent perdut els carreus que emmarcaven la porta i algunes finestres. Amagat sota un arc, es veu el portal de mig punt antic, el qual ara queda per sota del nivell del camí, i que dóna accés a la sala de mòlta. És una estança rectangular, coberta amb volta de canó, sota la qual encara es conserva el carcabà.

Es coneix també amb el nom de Molí de la Torre Blanca o de la Torre de la Sinoga. Segons l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic, el primer document relatiu a aquest edifici de què es té coneixement data de l'any 1272 i correspon a un plet entre el monestir de Vallbona de les Monges, amo del molí, i el senyor de Bellpuig, Ramon d'Anglesola.