Església de Santa Maria
(Els Omells de na Gaia - Urgell)

Els Omells de Na Gaia - Església de Santa Maria

Els Omells de Na Gaia - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2018)

Els Omells de Na Gaia - Església de Santa Maria (Foto: Eloy Guirao, 2019)

Situació Plaça de l'Església
L'actual església de Santa Maria està situada enmig del nucli urbà i va ser construïda al segle XVIII per substituir l'antiga església gòtica, la qual al seu moment va substituir la primitiva capella romànica, documentada des del segle XIII i que devia estar emplaçada al cim del turó, prop del castell.

L'edifici actual es va iniciar l'any 1777 i es va enllestir l'any 1784 i sembla que en la seva construcció es van utilitzar les pedres del castell, que ja es trobaria en molt mal estat. Té una nau coberta amb volta de llunetes suportades per cinc arcs torals i capelles laterals que està capçada amb un presbiteri poligonal. La façana principal està construïda amb carreus ben escairats i enfilats, mentre que les laterals són de maçoneria. El campanar és de planta quadrada fins a l'alçada de la nau i vuitavat al tram superior. Pel que fa a la portada, de tipologia clàssica, té una obertura d'arc rebaixat flanquejada amb pilastres que sostenen un entaulament amb un fris de tríglifs i mètopes i un frontó triangular amb una fornícula al centre del timpà.