Església de Sant Pere
(Maldà - Urgell)

Maldà - Església de Sant Pere

Maldà - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2018)

Maldà - Església de Sant Pere (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1917)

Situació Carrer de Sant Pere
Situada a la part baixa del poble, no sé sap ben bé quin és el seu origen ni si es tracta de la primera parroquial. Com totes les capelles del terme de Maldà, va dependre de la canònica de Sant Vicenç de Cardona.

L'edifici té una nau rectangular amb presbiteri carrat, feta amb carreus irregulars, ben tallats tot i que alguns presenten un considerable desgast. Està coberta amb una volta de canó aixafada sostinguda per arcs torals que descansen sobre mitges columnes. La façana té un ampli portal de mig punt adovellat, amb dues arquivoltes i guardapols exterior. L'arquivolta interior reposa sobre columnes cilíndriques amb capitells ornamentats amb fulles en forma de llança. Damunt la porta hi ha un arc de descàrrega de mig punt. Té un campanar d'espadanya de dos ulls. Degué ser construïda al segle XIII dins dels esquemes del romànic tardà habitual a les terres de la Catalunya Nova.