Castell de Maldà
(Maldà - Urgell)

Maldà - Panoràmica de Maldà amb el castell (Foto: Albert Esteves, 2018)

Maldà - Castell

Maldà - Castell (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1917)

Situació Plaça del Castell
El castell de Maldà està situat a la part de ponent del poble, a l'extrem del turó, i es correspon amb una construcció alçada de nova planta l'any 1212. Un castell anterior, documentat des de 1082, estaria situat prop d'on hi ha el portal de la vila. Aquell any va ser cedit pels comtes de Barcelona a Ramon Folc I, vescomte de Cardona. Els Cardona van mantenir el senyoriu del castell, infeudat a diferents senyors, fins a l'any 1450, quan va ser venut al senyor de Ponts, Bernat Albert. Dels Albert passà als Claramunt fins que l'any 1667 va ser adquirit en subhasta pública per Jaume de Cortada i Sala. Els seus descendents, barons del Maldà i Maldanell des de 1766, n'han conservat la propietat fins a l'actualitat. L'any 1994 es va constituir un patronat amb la participació de l'actual baró de Maldà, Alfons de Vilallonga i Serra, el Consell Comarcal i l'Ajuntament, i es van iniciar les obres de restauració.

L'edifici mostra una llegenda inscrita al portal: Andreu Felip va començar l’obra del Castell de Guillem de Cardona en l’any del senyor MCCXII, però ha sofert nombroses modificacions al llarg dels segles. Hi ha documentades obres d'ampliació al segle XIV i també l'any 1722. Durant la primera Guerra Carlina, l'any 1833, va ser incendiat per un escamot carlí i només en van restar les parets mestres, iniciant-se aleshores un llarg procés de degradació.

En conjunt, és una construcció rectangular centrada per un gran pati d'armes que dóna accés a dues cambres, una rectangular i una altra pentagonal, amb espitlleres, situades a la part de migdia, que són probablement la part més antiga. La gran sala amb arcs ogivals diafragmàtics, rehabilitada com a sala d'actes, és del segle XV.