Casa de la Vila
(Belianes - Urgell)

Belianes - Casa de la Vila, llindes (Foto: Albert Esteves, 2018)

Belianes - Casa de la Vila, façana posterior

Belianes - Casa de la Vila, façana posterior (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça de l'Ajuntament
Antiga casa pairal que a l'edat mitjana va pertànyer a la família Senvicent i després a la important nissaga dels Navés. A mitjan segle XVI es va emprendre la reforma de la casa per convertir-la en un casal senyorial renaixentista. Segons les dates inscrites a les finestres, aquestes reformes es van allargar entre els anys 1550 i 1611. En aquesta darrera data la casa pertanyia a Antoni de Navés.

Es tracta d'un massís edifici de planta rectangular, amb quatre façanes, les més nobles fetes amb carreus de bona qualitat, ben tallats i arrenglerats. Els dos portals principals són de mig punt, adovellats, un d'ells decorat amb un escut. Són molt interessants les tres finestres de la planta principal, amb guardapols rectilinis acabats en mènsules esculpides, de factura desigual. A les llindes hi ha les inscripcions datades.

En l'actualitat és la seu de l'Ajuntament i acull, a més, la biblioteca, una sala d'exposicions i el museu rural del poble.