Molí de Fontova
(Maldà - Urgell)

Maldà - Molí de Fontova (Foto: Albert Esteves, 2018)

Maldà - Molí de Fontova (Foto: Salvador Palau -Invarquit. Gencat.cat-, 1988)

TipusMolí
Situació Camí del Molinet
Necessita intervenció urgent
Conegut també amb el nom de Lo Molinet. D'entre tots els molins fariners alimentats per les aigües del riu Corb aquest en seria un dels més interessants si no fos pel seu lamentable estat. Està situat entre Maldà i Belianes, fàcilment accessible pel camí que voreja el riu. Era un conjunt de molí, habitatge i capella, construïts al segle XVIII (a la llinda d'una de les finestres hi havia la inscripció Anton Fontova 1790). A mitjan segle XIX es degué emprendre una reforma o ampliació (hi ha una altra llinda amb la data de 1850). La rovinada de Santa Tecla (23 de setembre de 1874) va afectar greument el conjunt.

La capella tenia una façana feta amb carreus de pedra picada de mida gran, molt ben escairats, conservada encara en bona part. S'ha perdut el portal i la rosassa està a punt de caure del tot. També la casa es troba en estat ruïnós, mentre que la part del molí, mig enterrada, es conserva encara en bon estat. És urgent emprendre les obres de consolidació i restauració d'aquest interessant conjunt.