Montblanquet
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Montblanquet

Vallbona de les Monges - Montblanquet (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Montblanquet (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

Situació Crtra. LV-2338, km 3,5
Petit poble situat al pla del Baró, entre els Omells de na Gaia i Blancafort, en una vall situada en una cota relativament alta (627 m). Havia estat possessió del monestir de Poblet, des de 1195 fins a 1835. Sempre va ser un llogaret mal comunicat, poc poblat i fins i tot va arribar al total abandonament a mitjan segle XX. Sortosament, en les darreres dècades s'han rehabilitat un bon grapat de cases, s'han recuperat els seus carrers i hi han fixat la residència al voltant d'una desena de persones, unes quantes més durant els caps de setmana i les vacances, atès que hi ha algunes cases dedicades al turisme rural.

El castell de Montblanquet, denominat inicialment de Montblanc o del Tallat, apareix documentat des de 1155. En tenia el domini superior la família Cervera, que l'infeudà parcialment als Queralt, Aguilar i Cabrera. El fill de Ramon de Cervera, Guillem de la Guàrdia Lada, va vendre el castell i el lloc l'any 1195 al monestir de Poblet, que en va mantenir la possessió fins a la desamortització, al segle XIX.