Església de Santa Maria i Sant Damià
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Església de Santa Maria i Sant Damià (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Església de Santa Maria, interior

Vallbona de les Monges - Església de Santa Maria, interior (Foto: Enric, 2017)

Vallbona de les Monges - L'església parroquial, entre les cases del poble

Vallbona de les Monges - L'església parroquial, entre les cases del poble (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorJosep Valls Galí, m.o.
Situació Major, 11
L'església parroquial de Vallbona va ser projectada pel mestre d'obres barceloní Josep Valls Galí, la construcció es va iniciar a mitjan segle XVIII tot i que no es va enllestir del tot fins un segle més tard. És un edifici de tres naus, amb cúpula al creuer. La nau central està coberta amb volta de canó i les laterals amb cúpules bufades a cada tram. Té un campanar poc elevat, amb un primer cos de planta quadrada i el cos superior octogonal.

Maria Garganté* fa la següent descripció de la façana: "La façana de l'església parroquial de Vallbona de les Monges s'estructura en dos cossos horitzontals i tres de verticals, rematats al centre per un frontó triangular. Al pis inferior, el cos central està definit per dues pilastres per banda, que flanquegen una porta de llinda plana amb dues cartel·les. Aquest cos inferior es completa als laterals amb dues motllures quadrangulars per banda que simulen falses finestres o portes. Per contra, el cercle com a decoració predomina al cos superior, entrat per una rosassa emmarcada per un timpà semicircular, mentre als cossos laterals es dibuixen dos cercles com si es tractés de dos òculs tapiats. Una motllura precedent al frontó recorre tot el remat superior de la façana. El campanar també s'aixeca sobre el cos lateral esquerre i només presenta el cos de les campanes rematat per una balustrada. La façana és de carreus ben escairats, mentre el campanar presenta un aparell més petit i irregular, reservant la pedra més ben escairada per les cantoneres".

*Garganté Llanes, Maria: Arquitectura religiosa vuitcentista a l'Urgell: alguns exemples. URTX, 2003