Nucli antic de Vallbona
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Nucli antic

Vallbona de les Monges - Nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Major i plaça del Monestir
Després que el Concili de Trento, l'any 1563, va prohibir que els cenobis femenins estiguessin situats en indrets isolats, l'abadessa Estefania de Piquer (1563-1576), per evitar el trasllat, va tenir la idea de proposar als veïns del poble de Montesquiu, situat a pocs kilòmetres, que es traslladessin als voltants del monestir. Se'ls va oferir habitatges i terres de conreu, i així fou com es va originar el nucli urbà de Vallbona, i alhora es va abandonar Montesquiu, actualment enrunat.

Les primeres cases es van situar arrapades al monestir, protegides per les muralles i posteriorment es van anar eixamplant cap a la part més alta. Hi ha molts elements visibles a les façanes que es remunten als segles XVI i XVII, la major part dels quals al carrer Major.