Monestir de Santa Maria de Vallbona: sarcòfags de la plaça
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Sarcòfags de Sibil·la de Guimerà (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Sarcòfag de Miquela Ça Sala († 1244)

Vallbona de les Monges - Sarcòfag de Miquela Ça Sala († 1244) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria (Foto: Carles Fargas -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, c1931)

Situació Plaça del Monestir
Al mur exterior de l'església que dóna a la plaça (antic cementiri) hi ha cinc sarcòfags de pedra, amb coberta a dos vessants, sostinguts per columnes. Tots són del segle XIII, tret del principal, situat dins un nínxol ogival, que ocupa l'espai d'una antiga porta de comunicació amb el cementiri. Es coneix com la Tomba Blana i es podria datar a cavall dels segles XV i XVI.

Pel que fa als sarcòfags més antics, un d'ells té esculpit l'escut dels Cardona i podria haver acollit el cos de Berenguera de Cardona, morta l'any 1211. En un altre podem distingir els escuts dels Alemany i dels Guimerà, i una inscripció on s'indica que hi va ser enterrada Sibil·la de Guimerà, esposa de Guerau Alemany. Un tercer ha estat identificat com el sepulcre de Miquela Ça Sala, morta l'any 1244.