Monestir de Santa Maria de Vallbona: les marededéus
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria - Mare de Déu del Cor

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria - Mare de Déu del Cor (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria - Mare de Déu del Claustre

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria - Mare de Déu de la Misericòrdia

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria - Mare de Déu de la Misericòrdia (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Interior del Monestir de Santa Maria
֍ Mare de Déu del Cor. Situada a la nau principal de l'església, al cantó del cor. Presenta la imatge de la Verge amb una lleugera inclinació, amb l'Infant recolzat sobre el maluc. El Nen té un colom a les mans. Està feta amb pedra policromada i està datada al segle XIV. S'atribueix a l'escultor Guillem Seguer.

֍ Mare de Déu del Claustre. Situada en una capella del claustre. Podria ser la que va presidir l'església en la primera època. Presenta la Mare de Déu i l'Infant en una posició hieràtica, típica de l'estil romànic. La Verge està asseguda sobre uns coixins que aparenten caps de monstres. L'Infant alça la mà en actitud de beneir, mentre que amb l'altra mà aguanta un llibre. Va ser obrada al segle XIII i, probablement, retocada al segle següent, la qual cosa explicaria els trets suaus del rostre de la Verge. També s'ha dit que podria ser una obra plenament gòtica que s'inspirés en una talla romànica anterior, potser de fusta.

֍ Mare de Déu de la Misericòrdia. Situada a la sala capitular. Està feta amb terra cuita policromada i ha estat atribuïda a Pere Joan, l'escultor del Sant Jordi de la façana del Palau de la Generalitat. És del segle XV. Mostra la Verge coronada protegint sota la seva capa quatre figures més petites, que representen monges.