Monestir de Santa Maria de Vallbona: sala capitular
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Sala capitular

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Sala capitular (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Sala capitular, escuts al terra

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Sala capitular, escuts al terra (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Sala capitular, portada des de l'interior

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Sala capitular, portada des de l'interior (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Sala capitular, portada des de l'exterior

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Sala capitular, sepulcres d'abadesses

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Sala capitular, sepulcres d'abadesses (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Interior del Monestir de Santa Maria
Situada a l'angle que conformen la nau de l'església i el braç dret del creuer, una situació molt inusual dins els esquemes cistercencs, que té com a conseqüència el desplaçament del claustre cap al frontis de l'església. També és infreqüent que la planta sigui rectangular i no quadrada. D'un elegant i alhora auster estil gòtic, va ser edificada durant el segle XIV. Està constituïda per dos trams, coberts amb sengles voltes de creueria. La porta respon al mateix estil que els grans finestrals de la galeria annexa del claustre, amb traceria calada de formes lobulades. El paviment és posterior, del segle XV, i està ornat amb l'escut de les abadesses de la família Caldes. La sala acull onze sepultures d'abadesses, dels segles XIV i XV, ornamentades amb els escuts heràldics de les seves famílies.

Núria Petit Bordes* va establir la hipòtesi que aquesta sala capitular es podria correspondre l'església antiga de Santa Maria de Vallbona, documentada des de mitjan segle XII.

*Núria Petit Bordes: Les etapes constructives del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona, fins al 1392. Revista Urtx, 2005