Monestir de Santa Maria de Vallbona: cimbori
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Cimbori

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Cimbori (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça del Monestir
Construït damunt del penúltim tram de la nau. Va ser enllestit durant l'abadiat d'Elisenda de Copons (1340-48) i és coetani al cimbori de Poblet, fet no aliè a la circumstància que l'abat de Poblet era també de la família Copons. Té planta octogonal i s'alça damunt de quatre trompes i una volta d'aresta. Es considera una aposta arquitectònica molt arriscada, ja que el seu pes és suportat pels murs laterals de la nau. Exteriorment té contraforts angulars coronats amb pinacles. Entre aquests hi ha uns frontons triangulars amb òculs lobulats. Dels pinacles surten gàrgoles esculpides.