Església de Sant Llorenç de Rocallaura
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Església de Sant Llorenç de Rocallaura

Vallbona de les Monges - Església de Sant Llorenç de Rocallaura (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

Vallbona de les Monges - Església de Sant Llorenç de Rocallaura (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Església de Sant Llorenç de Rocallaura (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, anys vint)

Situació Rocallaura. Plaça de l'Església
Documentada des del segle XII, va formar part inicialment del bisbat de Vic per passar després a la diòcesi tarragonina. Al segle XIII es va integrar, com el castell, a les possessions del monestir de Vallbona. És una església de transició del romànic al gòtic però molt transformada a començament del segle XX. L'any 1892 es va construir la façana actual, neogòtica, i es va modificar el campanar, uns anys després es va substituir l'absis per un cambril per instal·lar-hi la Imatge de la Mare de Déu del Tallat. A la façana lateral es conserva un portal adovellat de mig punt, amb guardapols, actualment tapiat.