Rocallaura
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Rocallaura (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

Vallbona de les Monges - Rocallaura (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Rocallaura, font de 1920

Vallbona de les Monges - Rocallaura, font de 1920 (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Rocallaura (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1919)

Situació Crtra. LP-2335, km 12,0
El poble de Rocallaura està situat a l'extrem més meridional de la comarca de l'Urgell, lleugerament aturonat, a la riba del Maldanell. Està envoltat de fonts d’aigües carbonatades, calcino-litíniques, les quals han afavorit l'activitat comercial relacionada amb l'aigua. Vinculat tradicionalment a Vallbona, va ser municipi independent entre els anys vint i els setanta del segle passat. Des de 2003 és una Entitat Municipal Descentralitzada, integrada al municipi de Vallbona de les Monges.

El lloc i el terme són esmentats des del segle XI. El castell es troba documentat des de l'any 1214. Formava part de les possessions de la família Cervera, i posteriorment, cap a finals del segle XII, dels Torroja. L'any 1194 Ramon de Torroja i els seus fills van fer donació del delme al monestir de Santa Maria de Vallbona, el qual al llarg del segle XIII va anar adquirint la propietat del terme fins a esdevenir-ne l'únic senyor.

El poble es va anar conformant al voltant del castell, dins d'un recinte emmurallat del qual encara se'n conserven traces. Està presidit per l'església de Sant Llorenç, d'origen gòtic però molt modificada.