Església de Sant Nicolau
(Bellpuig - Urgell)

Bellpuig - Església de Sant Nicolau, capitell de l'atri (Foto: Albert Esteves, 2018)

Bellpuig - Església de Sant Nicolau, gàrgola

Bellpuig - Església de Sant Nicolau, gàrgola (Foto: Albert Esteves, 2018)

Bellpuig - Església de Sant Nicolau i escalinata

Bellpuig - Església de Sant Nicolau i escalinata (Foto: Lluís Paluzie -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1890)

AutorMelcior Gener de Cervera, m.o. / Tomàs Gener, m.o.
Situació Replà de l'Església
Documentada des de la primera meitat del segle XII. L'any 1306 era de provisió dels Anglesola, dret que passà als Cardona-Anglesola, barons de Bellpuig. El primitiu edifici romànic, situat probablement a un nivell més baix, va desaparèixer en construir-se el temple actual, entre 1571 i 1591. Se sap que l'any 1573 ja estava coberta i el campanar enllestit.

És un edifici de nau única, coberta amb voltes de creueria composta, amb capelles laterals intercomunicades i un campanar de torre hexagonal força alt i situat annex a la capçalera. La portalada és plenament renaixentista. Concebuda com un arc de triomf, l'entaulament està sostingut per dues columnes estriades de capitell compost, separades del mur. Al capdamunt, la fornícula, amb petxina, està flanquejada per dues pilastres que sostenen un frontó triangular. Al segle XVIII s'hi va afegir la sagristia i la capella dels Dolors. Damunt la porta hi ha la rosassa. L'any 1936 l'església va quedar molt malmesa i la volta totalment ensorrada, en ser incendiada per un escamot republicà.