Mènsules dels porxos
(Bellpuig - Urgell)

Bellpuig - Mènsules dels porxos

Bellpuig - Mènsules dels porxos (Foto: Albert Esteves, 2018)

TipusElement singular
Situació Plaça de Sant Roc, 35-37
A la part interior dels porxos situats a la part més baixa de la plaça de Sant Roc hi ha encastades tres mènsules que, segons s'indica en un cartell explicatiu, provenen del castell, tot i que també podrien procedir d'alguna façana reformada. Es poden datar al segle XVII. La pedra, de tipus sorrenc, presenta un notable desgast.

Joan Yeguas* en fa la següent descripció: Es tracta de mènsules de grans dimensions, que possiblement haurien sostingut jàsseres o, potser, foren originalment utilitzades per a sostenir unes balconades a la façana. Una mènsula representa un àngel, un bust humà amb ales a l’esquena i vestit amb túnica de mànigues amples, que a les mans porta una filactèria o tros de pergamí. Un altre és un animal caragolat, segurament un corder. I la tercera pedra és la personificació d’un vici, en la figura d’un personatge que té el cap amb les faccions descomunals, sobretot les orelles, i s’obre les cames ensenyant les vergonyes.

*Joan Yeguas Gassó: "Fragments d'art bellpugenc dels segles XVII i XVIII" Quaderns d'El Pregoner d'Urgell, 2011: Núm. 24