Molí Vell de la Vila
(Bellpuig - Urgell)

Bellpuig - Molí Vell de la Vila

Bellpuig - Molí Vell de la Vila (Foto: Albert Esteves, 2018)

TipusMolí
Situació Camí del Molí
És un edifici del segle XIII-XIV, que potser va substituir un molí encara més antic, d'època islàmica. Està format per dos cossos en ela, un d'ells més alt però amb la part superior refeta. És el cos més antic, fet amb carreuada de pedra picada, portal adovellat de mig punt i restes de matacans. Interiorment té el primer pis cobert amb volta de canó i al superior s'hi conserva un arc diafragmàtic. El cos adjacent està fet amb paredat de pedra.

L'any 1894 el salt d'aigua va ser aprofitat per produir llum amb una turbina, que donava servei a moltes cases de Bellpuig i de Preixana. L'any 1870 s'hi va construir al costat una farinera, actualment derruïda. Adquirit per l'Ajuntament, l'any 2018 es va iniciar la rehabilitació de l'edifici per convertir-lo en un centre pedagògic de l'aigua.