Convent de Sant Bartomeu: rentamans
(Bellpuig - Urgell)

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu, rentamans

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu, rentamans (Foto: Albert Esteves, 2018)

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu, rentamans (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1912)

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu, rentamans (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1926)

TipusFonts, pous i safareigs
AutorJoan Llopis (atrib.)
Situació Ctra. de Belianes (carrer de la Font)
Al refetor, una sala allargada coberta amb volta de creueria, hi ha un rentamans monumental d'estil gòtic tardà, amb alguns elements renaixentistes. Joan Yeguas n'atribueix l'autoria a Joan Llopis, per la semblança d'estil amb els capitells de la galeria del claustre.

Està compost per una estreta pica inscrita dins d'un gran arc conopial flanquejat per pinacles florits. Just damunt la pica hi ha dos lleons asseguts enmig dels quals hi veiem una font amb ocells. Damunt d'ells dos animals alats de fantasia sostenen un escut, modificat en una restauració moderna (vegeu fotos antigues). A la part superior hi ha una atapeïda ornamentació floral i, a banda i banda, dues fornícules amb les figures de sant Francesc d'Assís i de sant Bartomeu, que és la part més clarament renaixentista del conjunt. Al capdamunt, una Mare de Déu amb l'Infant, entre querubins.