Convent de Sant Bartomeu: claustre de la cisterna
(Bellpuig - Urgell)

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu, claustre

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu, claustre (Foto: Albert Esteves, 2018)

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu, claustre (Foto: Lluís Marià Vidal -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1890)

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu, claustre (Foto: Juli Vintró -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1900)

Bellpuig - Convent de Sant Bartomeu, claustre (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1924)

AutorAntoni Queralt / Joan Llopis
Situació Ctra. de Belianes (carrer de la Font)
InterèsEspecial interès Interessant
El claustre principal o de la cisterna és de planta quadrada, de 15 m per costat, i consta de tres pisos. La planta baixa està formada per quatre grans arcs ogivals a cada galeria, fets amb grans carreus i emmarcats amb contraforts, amb frondes a les arestes i coronats amb florons. Les galeries estan cobertes amb voltes de creueria. El més probable és que aquest nivell fos realitzat en l'època en què les obres eren dirigides per Antoni Queralt (abans de 1513).

Més tard, cap a 1530, es degué construir la primera galeria, sota la direcció de Joan Llopis. Hi trobem deu arcs rebaixats, amb capitells de tradició gòtica, amb l'intradós i les columnes helicoidals, formades per la torsió de bordons molt forts. Els capitells, sense àbac ni astràgal, conjuguen elements vegetals amb animals fantasiosos i amorets o putti. Segons Alexandre Cirici¹, el seu estil pot relacionar-se amb el claustre de l'antic convent de Jerusalem, a Barcelona, un estil importat de Castella o de Portugal. En canvi, Joaquim Garriga² llença la hipòtesi que la traça hagués estat realitzada per algun mestre italià, tenint en compte la relació de Ramon de Cardona amb la Itàlia meridional. Finalment, Joan Yeguas³ apunta a una evolució lògica de l'arquitectura gòtica que ja es troba en obres com la Llotja de Mallorca, de Guillem Sagrera i assenyala les semblances d'aquesta galeria amb la primera planta del claustre de l'antic hospital de Santa Magdalena, a Montblanc, o la tribuna de l'església de Sant Francesc, a l'Alguer.

La tercera galeria és més tardana i ja plenament renaixentista. Va ser afegida en les obres d'ampliació de 1614. Està formada per arcs de mig punt sobre columnes toscanes de fust acanalat, sobre pedestals enllaçats amb balustres, tot plegat sota un ràfec d'ampla volada.

¹ Alexandre Cirici "l'Art Gòtic català. Segles XVI-XVII". Edicions 62. 1979.
²Joaquim Garriga, "Història de l'Art Català, segle XVI" volum IV, Edicions 62. 1986.