Església de Santa Magdalena
(Castellserà - Urgell)

Castellserà - Església de Santa Magdalena (Foto: Albert Esteves, 2019)

Castellserà - Església de Santa Magdalena (Foto: Albert Esteves, 2018)

Castellserà - Església de Santa Magdalena (Foto: Isidre Blanc, 2017)

Castellserà - Església de Santa Magdalena, inicis segle XX

Castellserà - Església de Santa Magdalena, inicis segle XX (Foto: Clixé Artigas-Ajuntament de Castellserà)

Castellserà - Església de Santa Magdalena, antic retaule destruït l'any 1936

Castellserà - Església de Santa Magdalena, antic retaule destruït l'any 1936 (Foto: cartell in situ)

Situació Plaça Major
L'església de Santa Magdalena està documentada des del segle XIII, en concret surt esmentada en un document de contribució per a les croades, de l'any 1279-80. Probablement el seu origen és més antic però, en tot cas, del primitiu edifici de l'església parroquial no hi ha rastres. La construcció actual és del voltant de l'any 1600, amb reformes del segle XIX. Consta d'una sola nau, amb capçalera poligonal, reforçada amb contraforts, entre els quals se situen les capelles laterals, tres a cada costat. Està coberta amb cinc trams de voltes de creueria, coberta que trobem també al cor, ubicat a la part del frontis. Exteriorment, presenta un acabat amb carreus de pedra picada ben tallats i alineats. El portal és de mig punt, adovellat i amb motllura. Al seu damunt hi ha una fornícula classicista emmarcada amb pilastres que sostenen un entaulament senzill, de frontó triangular amb el timpà nu, que formava part de l'estructura de la portalada original, de la qual s'han perdut les columnes que flanquejaven la porta (es pot veure a la fotografia antiga que adjuntem). Al centre de la façana hi ha la rosassa, amb un joc d'anells que formen una flor. A un costat de la façana hi ha adossat el campanar de torre, coronat amb una barana de pedra moderna però que conserva les gàrgoles antigues als vèrtexs.

Com la major part d'esglésies de la comarca, va ser incendiada l'estiu de l'any 1936. En la destrucció es va perdre un valuós retaule barroc, del qual n'adjuntem una fotografia. En la restauració de l'església es va suprimir un cos postís del capdamunt de la façana, on hi havia el rellotge.