L'Escola Nàutica (Vilassar de Mar - Maresme)


Vilassar de Mar - Escola Nàutica

Vilassar de Mar - Escola Nàutica (Foto: Alex Pardo)

Vilassar de Mar - Escola Nàutica

Vilassar de Mar - Escola Nàutica (Foto: Foto: Museu de la Marina)TipusEdifici escolar
PeríodeSegle XIX
EstilNeoclassicisme
AutorRiera i Freginals
Situació Carrer de Santa Eulàlia, 80
Per iniciativa de Joan Monjo i Pons, enginyer i pilot, es va fundar el 1876 el Colegio Náutico-Mercantil de San Juan de Vilassar, conegut popularment com l'Estudi de Pilots. L'edifici va ser dissenyat per l'arquitecte d'Arenys Riera i Freginals dins un estil plenament neoclàssic, seguint indicacions del mateix Monjo. El tractament de les façanes segueix, a escala reduïda, un esquema que l'assimila a la Llotja de Barcelona, construïda gairebé un segle abans. Pilars de carreus encoixinats sostenen pilastres estriades amb capitell jònic, conferint ritme i verticalitat a l'estructura. El coronament amb frontó entre balustrades remarca, tanmateix, l'horitzontalitat dominant del conjunt.

Paradoxalment, l'edifici comptava amb unes instal.lacions molt modernes i completes -gimnàs, hort, jardí, teatre...- que responien a l'aplicació d'un mètode pedagògic força avançat.

Fins l'any 2000 va servir de quarter de la Guàrdia Civil i actualment és seu de la policia municipal allotja altres dependències de l'Ajuntament.

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de CEDIP