Església de Santa Maria: portada nord
(Agramunt (vila) - Urgell)

Agramunt - Església de Santa Maria, portada nord

Agramunt - Església de Santa Maria, portada nord (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer de la Baixada del Mercadal
Injustament menystinguda a causa de la sumptuositat de la portada principal, aquesta porta secundària té també un gran interès arquitectònic i escultòric. No es coneix la data precisa de la seva construcció però la major part d'estudis la situen al darrer terç del segle XII, anterior, per tant, a la portada de la plaça i mostra primerenca de la denominada Escola de Lleida. És una porta atrompetada, amb arquivoltes de mig punt recolzades sobre columnes amb capitells esculpits amb temàtica vegetal i antropomorfa, molt desgastats en bona part. No té timpà i la llinda que sosté les dues figures exemptes, sant Joan Baptista i sant Pere, degué ser incorporada amb posterioritat. Les arquivoltes presenten decoració de caire geomètric, amb anelles i puntes de diamant.