Refugi antiaeri sota l'església
(Agramunt (vila) - Urgell)

Agramunt - Refugi antiaeri sota l'església (Foto: Albert Esteves, 2018)

Agramunt - Refugi antiaeri sota l'església (Foto: cartell in situ)

TipusElement singular
Situació Sota l'església de Santa Maria
El refugi antiaeri situat sota l'església de Santa Maria va ser construït l'any 1938 aprofitant una petita cripta i un espai d'enterrament, que es van allargar amb passadissos formant una creu. La galeria llarga té 34 m i la transversal 28,4 m. L'alçada mitjana és de 2 m. Tenia una entrada exterior, al mig de la plaça de l'Església, i dues d'interiors, per accedir a les quals es van fer unes obertures a les parets del temple. El sostre està suportat amb bigues de ferro, aprofitades de l'antic edifici de les escoles, malmès pels bombardeigs.

Agramunt va patir diversos atacs aeris durant els anys 1938 i 1939. El primer va ser el més mortífer, amb 19 morts i una gran destrucció d'immobles.

El refugi ha estat recuperat modernament i s'hi fan visites guiades*

*Informació i visites concertades: Oficina de Turisme d'Agramunt. Tel. 973 391 089, turisme@agramunt.cat.