Església de Santa Maria
(Agramunt (vila) - Urgell)

Agramunt - Església de Santa Maria, porta gòtica

Agramunt - Església de Santa Maria, porta gòtica (Foto: Albert Esteves, 2018)

Agramunt - Església de Santa Maria, capitells

Agramunt - Església de Santa Maria, capitells (Foto: Albert Esteves, 2019)

Agramunt - Església de Santa Maria (Foto: Joan Comabella -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, c1911)

Agramunt - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1916)

Agramunt - Església de Santa Maria, planta

Agramunt - Església de Santa Maria, planta (Foto: cartell in situ)

Iniciada cap a l'any 1163, quan el comte d'Urgell, Ermengol VII, va atorgar la carta de població. Es van començar les obres per la part de la capçalera, que servia de muralla de la vila per la part de llevant fins al segle XVIII. És un dels grans exponents de l'arquitectura romànica de la denominada escola de Lleida.

És un edifici de planta basilical, amb tres naus cobertes amb voltes de canó apuntades i capçades amb sengles absis semicirculars, els quals estan decorats amb arcuacions i lesenes de tipus llombard. Els noms dels escultors (R. de Milavel, M. de Meces i A. Sartre), gravats en alguns capitells interiors, fan pensar en l'autoria de mestres llenguadocians.

Destaquen especialment les dues portalades, de mitjan segle XIII, tractades en fitxes independents. El campanar és de torre, amb el cos superior de tradició gòtica, acabat cap a la fi del segle XIV, molt restaurat.

Adossades al costat nord de l'església hi ha la capella de la Verge del Roser, del segle XVI, la capella de la Mare de Déu dels Socors, del segle XVII i la sagristia. Compta amb retaules barrocs com el del Roser del 1719 i a la capella dels Socors (1688), s'hi troba una talla de la Mare de Déu del segle XIII.