Molí fariner i fàbrica de filats
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Molí fariner i fàbrica de filats (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - Molí fariner i fàbrica de filats (Foto: Albert Esteves, 2008)

Martorell - Molí fariner i fàbrica de filats (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Riba esquerra de l'Anoia, prop del cementiri.
La fàbrica de filatures coneguda com el Molí Fariner està situada a la riba esquerra del riu Anoia. El nom de Molí Fariner es deu al fet que al costat de la fàbrica hi ha el casal d'un antic molí de finals del segle XVIII, bastit probablement damunt les restes del primitiu molí del priorat de Sant Genís de Rocafort. Conserva un portal d'arc rebaixat que duu inscrita a la llinda la data de 1791.

La fàbrica, edificada el 1854, és un edifici rectangular de planta i tres pisos, amb teulada a dos vessants amb encavallada de fusta de voladura d'onze metres. Cada planta té dinou finestrals amb arcs carpanells i dues portes amb vidriera. Els sostres són de bigues de fusta amb revoltons. La seva tipologia segueix el model anglès de Boulton & Wat, escampat per tot Europa i en particular a Catalunya cap a finals del segle XIX. A la planta baixa hi ha la turbina que s'alimentava per mitjà d'un canal de reg. La fàbrica tancà el 1981 i el seu propietari, Ramon Alegre, donà l'edifici a Martorell. Rehabilitat pels alumnes de l'Escola Taller i destinat a equipament social i cultural, constitueix un important testimoni del procés d'industrialització del municipi durant el segle XIX.