Vapor la Llana (Can Jaumandreu)
(Barcelona | Provençals del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Can Jaumandreu, edificis moderns

Barcelona - Can Jaumandreu, edificis moderns (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorJosep Marimon i Cot, m.o.
Situació Sant Joan de Malta, 64-74 / Perú 46-48
InterèsEspecial interès Interessant
Aquest sector era conegut a mitjan segle XIX com el Prat de les Febres. Aquí es va instal·lar l'any 1853 el fabricant tèxtil mataroní Antoni Escubós i Roure, que fabricava teixits de llana i estam. Associat després amb Claudi Arañó, que ja posseïa una fàbrica propera, l'empresa va experimentar un creixement espectacular, arribant a tenir més de 600 treballadors, la major part d'ells, dones. L'any 1868 passa a denominar-se Escubós y Arañó i pocs anys després s'encarrega una nova nau i una xemeneia al mestre d'obres Josep Marimon i Cot, És l'any 1873. Pocs anys després, amb la crisi de la llana dels ants vuitanta, l'empresa passa a fabricar teixits de cotó i una part de les instal·lacions es lloga a altres tallers. L'any 1921 s'afegeix una altra nau, que no s'ha conservat. L'any 2000 el complex és adquirit per l'Ajuntament i el 2003 s'emprèn la rehabilitació, a càrrec de l'Escola-Taller. La denominació Can Jaumandreu, molt generalitzada al barri i que ha estat adoptada pel conjunt rehabilitat, fa referència a una altra fàbrica situada molt a prop.

En paral·lel a la rehabilitació de la nau antiga, l'arquitecte Josep Llinàs va projectar la construcció dels edificis adjacents, prenent com a referència l'edifici existent i especialment la xemeneia octogonal, que imposa la seva presència com a fita visual del conjunt. Actualment acull el Parc de les Humanitats i Ciències Socials de la Universitat de Barcelona.