Edifici El Gurugú
(Barcelona | El Poblenou - El Taulat - Barcelonès)

Barcelona - Edifici el Gurugú

Barcelona - Edifici el Gurugú (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorAntoni Costa Guardiola
Situació Pere IV, 193
Conjunt de dos edificis adossats construïts entre els anys 1907 i 1909, promoguts per Antoni de P. Cantí Casanovas. L'addició d'un pis al capdamunt, l'any 1911, ha alterat el coronament, però les façanes conserven plenament l'esperit estètic del Modernisme, que es fa palès en les motllures i els relleus florals de les sobrellindes i als balcons. Aquests tenen les llosanes sinuoses i les baranes de forja bombades.

El nom del Gurugú prové de la batalla lliurada a la muntanya del mateix nom, en el curs de la Guerra del Marroc, el mateix any que es va acabar l'edifici, que en aquell moment era el més alt del barri.

Als baixos d'aquest edifici hi ha el popular establiment Poblet La Africana, que conserva elements originals de l'any 1917. Des d'aquell any es dedica a la venda de vestuari laboral.