Can Felipa
(Barcelona | El Poblenou - El Taulat - Barcelonès)

Barcelona - Can Felipa, abans de la reforma (Foto: Ajuntament de Barcelona)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorBenet Puig Rusiñol, enginyer
Situació Camí Antic de València, 28-40
InterèsEspecial interès Interessant
La fàbrica tèxtil de Can Felipa té el seu origen en una petita fàbrica de blanqueig fundada l'any 1856 per Felipe Ferrando (de qui li prové el nom popular) ja desapareguda. L'any 1877 va ser absorbida per l'empresa que havia fundat Josep Vilà Soler, la qual després va ser continuada pels seus fills. El 1920 es constitueix Manufacturas Reunidas del Textil, quan s'amplia l'edifici de Can Felipa de la mà de l'enginyer Lluís G. Cot Font. L'any 1955 va adoptar el nom de Central de Acabados Textiles (Catex), augmentada de nou per un enginyer, Benet Puig Pusiñol, de qui és majoritariament l'edifici que ha pervingut. Va estar en funcionament fins a l'any 1978.

Té un gran interès perquè s'aparta força de l'estil fabril habitual, de tipus manchesterià, i està concebut dins un llenguatge que recorda el Beaux Arts francès, amb un seguit d'obertures amb fusteria de quarterons i un teulat de pissarra amb mansardes. Aquesta imatge senyorial s'ha vist reforçada amb la reforma de l'any 1991, projectada per Josep Lluís Mateo, que ha canviat el color gris original per blanc. Actualment és un equipament públic.