Mas Salvador de Capaspre
(Calella - Maresme)

Calella - Mas Salvador de Capaspre

Calella - Mas Salvador de Capaspre (Foto: CEDIP, 1997)

Situació Camí del Torrent del Mas - des de la carretera d'Hortsavinyà, km 3
És l'únic testimoni que resta de l'antic veïnat de Capaspre, origen medieval de Calella, depenent dels senyors de Montpalau i integrat dins la parròquia de Pineda. És una obra de la primera meitat del segle XIV, amb diverses modificacions posteriors. Es conserva un important fons documental relatiu a la masia, que s'estén des de l'any 1341 fins al segle XX.
La casa s'organitza estructuralment en dos cossos, situats a nivells diferents. El cos més baix consta de planta baixa i pis, sota teulada amb el carener paral·lel a la façana. Aquesta s'obre amb una porta adovellada d'arc escarser i té dues finestres gòtiques, una d'elles amb llinda esculpida i l'altra amb mènsules que sostenen una llinda recta. L'altre cos, més alt, amb aspecte de torre, té la coberta amb l'aiguavés invertit. Conserva un portal adovellat de punt rodó i una finestra amb llinda, ampit i brancals de pedra, obrada segurament durant el segle XVII. En el mateix eix hi ha un matacà de defensa i al seu damunt un rellotge de sol. Davant d'aquesta façana hi ha el safareig i, al costat, alguns elements annexos obrats en pedra granítica.