Cementiri del Poblenou
(Barcelona | Cementiri del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Cementiri del Poblenou

Barcelona - Cementiri del Poblenou (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Cementiri del Poblenou. Detall

Barcelona - Cementiri del Poblenou. Detall (Foto: Elvira Font Llupià, 2022)

Barcelona - Cementiri del Poblenou (Foto: Frederic Bordas -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

AutorAntonio Ginesi
Situació Carrer del Taulat / Carrer del bisbe Climent
InterèsEspecial interès Interessant
Hi hagué un primer cementiri, inaugurat pel bisbe Climent l'any 1775, en aquests mateixos terrenys -llavors un descampat allunyat de la ciutat-, que no va acabar de reeixir i que va ser destruït per les tropes franceses l'any 1813. Pocs anys després el bisbe Pau de Sitjar va emprendre un projecte de reedificació, dut a terme entre 1816 i 1819, de la mà de l'arquitecte italià Antonio Ginesi (Florència, 1791 - 1824). La seva mort prematura a 33 anys va fer que no pogués concloure tota l'obra. Tanmateix, seu és el projecte general, la portalada, la capella i alguns dels principals monuments funeraris.

El recinte del cementiri va ser ampliat entre 1849 i 1852 amb un nou departament, el 2, que esdevindria el gran espai funerari de la nova burgesia barcelonina i que, encara ara, és un veritable museu escultòric a l'aire lliure. Cap a 1880 es va construir un tercer departament, amb fosses comunes. La inauguració, l'any 1883, del cementiri de Montjuïc va fer que el del Poblenou perdés protagonisme i entrés en un llarg període de decadència.