Farmàcia Bujons
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Farmàcia Bujons, en ple procés de restauració

Martorell - Farmàcia Bujons, en ple procés de restauració (Foto: Eloy F.C., 2009)

TipusEstabliment comercial
Situació Plaça de la Vila, 41
Era propietat del farmacèutic Josep A. Bujons, i va obrir les seves portes l'any 1842 i es va mantenir activa i gairebé inalterada fins a l'any 1957. Constitueix un típic exemple de farmàcia de l'època, amb els seus vells pots de vidre i ceràmica d'estil imperi, arrenglerats i amb els noms corresponents de les substàncies minerals o vegetals que contenien i que encara es conserven. Al capdavant de l'entrada, la cordelière, amb prestatges i vidrieres, està decorada amb la frase Pharmatia cum natura ad salutem conspirans. S'hi conserven també estris per a la fabricació de medicaments: morters, balances, capses de fusta ornamentada amb quatre medallons contraposats i motius florals d'aire modernista. A la rebotiga es conserva part de la biblioteca, amb documentació interessant sobre la medicina del segle XIX. La façana, esgrafiada per Ferran Serra el 1954, té dibuixos al·lusius a la farmàcia i un albarel·lo amb la data 1842.

L'any 2003 la farmàcia es va malmetre a causa de l'esfondrament de la teulada de l'edifici. Es va poder salvar gran part del seu contingut, que ara torna a exposar-se, i l'edifici va ser restaurat i rehabilitat. Actualment és la seu del Centre d'Estudis Martorellencs.