Edifici MediaTIC
(Barcelona | El Parc i la Llacuna del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Edifici MediaTIC (Foto: Vicenç Valcárcel, 2013)

Barcelona - Edifici MediaTIC (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorEnric Ruiz Geli
Situació Sancho de Ávila, 133
El MediaTIC s'implanta al Poblenou com a punta de llança de la transformació del barri cap al sector tecnològic i com a seu d'empreses innovadores de la informació i la comunicació, impulsat pel Consorci de la Zona Franca.

Ruiz Geli i el seu equip de Cloud 9 van projectar i construir -entre 2007 i 2009- un edifici, d'uns 23.000 m², que respongués a aquest repte: un interior diàfan entorn d'un pati i un exterior que deu el seu disseny a la premissa del màxim estalvi energètic, tot utilitzant eines digitals com el programa CAD-CAM i materials nous i ecològics. Totes les façanes són diferents.

És un esquelet metàl·lic cúbic revestit d'EFTE, una mena de membrana dotada de cambres d'aire que evoluciona en funció de la intensitat de la radiació solar, en un moviment d'expansió-contracció i que, a més, pot crear ombra. Així es regula la temperatura interior i l'entrada de llum. Aquesta és captada per la pintura mineral usada en el revestiment, el qual, alhora, la reflecteix i el fa visible a la nit. L'EFTE o ETFE és un polímer lleuger, translúcid, flexible, net, resistent i durable.

L'aigua de la pluja es recull per al seu aprofitament en els seus usos convencionals.