Torre Glòries (Barcelona - El Parc i la Llacuna del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Torre Glòries

PeríodePosterior al 2000
EstilEstils contemporanis
AutorJean Nouvel
Situació Av. Diagonal, 211
InterèsEspecial interès Interessant
La Torre Glòries és un projecte realitzat entre 1999 i 2005 per a Agbar en el qual col·laboren Fermín Vázquez i b720. Comprèn 35 plantes vistes i 4 sota terra, la majoria d'elles d'oficines, però també compta amb un auditori i espais per a serveis tècnics i altres. La seva alçada és de 142 metres i la superfície, més de 50.900 m².

Està formada per una doble estructura portant de formigó. Són dos cilindres de planta oval, encaixats, no concèntrics: l'intern, que allotja les instal·lacions, escales i ascensors. Al mig, la planta diàfana d'oficines, i l'extern. Aquest segon, pren forma corba al pis 26, quan el formigó deixa lloc a una cúpula de vidre. El mur exterior defineix una mena de retícula acolorida, on la posició de les obertures ve dictada tant pel disseny com per la intensitat de la radiació solar. Al damunt, lamel·les de vidre més o menys translúcides, que difuminen l'efecte diürn del conjunt, variable segons l'hora del dia i l'època de l'any. En canvi, la il·luminació nocturna és de gran vistositat, amb nombrosos llums LED, capaços de crear infinites combinacions cromàtiques a partir del fenomen de la difracció.

Nouvel relaciona la forma (alhora, fàl·lica) amb un gran sortidor, donada la primera dedicació de l'edifici a ser seu d'una companyia d'aigües i també amb Gaudí i Montserrat.

Cal destacar la sostenibilitat de l'edifici, tant per la doble façana, com pel sistema lumínic i la disposició dels materials.