Torre Glòries
(Barcelona | El Parc i la Llacuna del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Torre Glòries. Mirador (Foto: Sergi Suárez, 2022)

Barcelona - Torre Glòries. Hipermirador

Barcelona - Torre Glòries. Hipermirador (Foto: Sergi Suárez, 2022)

Barcelona - Torre Glòries, en diferents fases de la seva construcció

Barcelona - Torre Glòries, en diferents fases de la seva construcció (Foto: Vicenç Valcárcel, 2003-2004)

AutorJean Nouvel / Fermín Vázquez (b720)
Situació Av. Diagonal, 211
InterèsEspecial interès Interessant
La Torre Glòries va ser un projecte elaborat entre 1999 i 2005 per a Agbar en el qual col·laboraren Fermín Vázquez i b720. Es va conèixer durant molts anys com la Torre Agbar. Comprèn 35 plantes vistes i 4 sota terra, la majoria d'elles d'oficines, però també disposa d'un auditori i espais per a serveis tècnics i altres. La seva alçada és de 142 metres i la superfície, més de 50.900 m².

Està formada per una doble estructura portant de formigó. Són dos cilindres de planta oval, encaixats, no concèntrics: l'intern, que allotja les instal·lacions, escales i ascensors. Al mig, la planta diàfana d'oficines, i l'extern. Aquest segon es corba al pis 26, quan el formigó deixa lloc a una cúpula de vidre. El mur exterior defineix una mena de retícula acolorida, on la posició i sobretot, la mida de les -petites- obertures ve dictada tant pel disseny -sense suports interns- com per la intensitat de la radiació solar. Al damunt, lamel·les de vidre més o menys translúcides, que difuminen l'efecte diürn del conjunt, variable segons l'hora del dia i l'època de l'any. En canvi, la il·luminació nocturna és de gran vistositat, amb nombrosos llums LED, capaços de crear infinites combinacions cromàtiques a partir del fenomen de la difracció.

Nouvel relaciona la forma amb un gran sortidor, donat que l'edifici havia de ser seu d'una companyia d'aigües. També el vincula a referents locals com Gaudí i Montserrat.

Cal destacar-ne la sostenibilitat, tant per la doble façana, com pel sistema lumínic i la disposició dels materials. Però també la poca vocació de fer ciutat, en un volum tancat i amb fossat.