Església de Sant Pere
(Puigverd d'Agramunt - Urgell)

Puigverd d'Agramunt - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2019)

Puigverd d'Agramunt - Església de Sant Pere i castell

Puigverd d'Agramunt - Església de Sant Pere i castell (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Plaça del Mestre Francesc Navall
La primera notícia de l'existència d'una església a Puigverd és un testament de la darreria del segle XI. D'aquella primitiva capella romànica no en resten vestigis. L'edifici actual va ser construït durant el farrer terç del segle XVIII. L'any 1768 hi ha documentada la sol·licitud de l’Ajuntament de Puigverd al Reial Consell de Castella per l’arrendament d’una part dels fruits del terme per tal de finançar la construcció de la nova església. La porta es degué fer uns anys més tard, perquè hi veiem inscrita la data de 1804.

És un temple de nau única, coberta amb volta de canó amb llunetes, i capelles laterals -tres per costat- cobertes amb voltes de creueria. La portada és de mig punt, flanquejada amb falses pilastres i un arquitrau damunt del qual hi ha una mena de frontó centrat pel bàcul i la mitra, símbols de sant Pere.