Pilar d'Almenara
(Agramunt (terme) - Urgell)

Agramunt - Pilar d'Almenara (Foto: Ferran Artigas, 2022)

Agramunt - Panoràmica des de la torre

Agramunt - Panoràmica des de la torre (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Ctra. LV-3231, km 4
Torre de guaita construïda al darrer terç del segle XI, situada al punt més alt de la serra d'Almenara, des d'on s'obté una esplèndida panoràmica de la plana d'Urgell i la ribera del Sió. Al seu voltant hi hagué el castell d'Almenara, desaparegut.

És una torre de planta circular, amb un diàmetre de 7 m i una alçada de 15 m. Està feta amb carreus ben treballats, de mida petita, disposats en filades ben arrenglerades. La porta, adovellada, és a una alçada de 6 m. A l'interior hi ha tres pisos, coberts amb volta i terrassa al nivell superior.

Sembla que el seu origen remot és molt llunyà, potser d'època romana o visigòtica, amb continuïtat durant la dominació musulmana. El castell està documentat des de l'any 1037, potser encara dominat pels sarraïns. L'any 1061 apareix com a castlà Pere Miró de Ponts i dos anys més tard el comte Ermengol III d'Urgell l'encomana a Arnau Dalmau.