La Donzell d'Urgell
(Agramunt (terme) - Urgell)

Agramunt - La Donzell d'Urgell

Agramunt - La Donzell d'Urgell (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Ctra. LV-3023, km 3
Petit nucli medieval reclòs al voltant del seu antic castell i que va ser centre de la baronia de la Donzell. Va ser municipi independent, juntament amb Montclar, Rocabertí de Sant Salvador i les Puelles, fins l'any 1970. Conserva amb molt poques variacions l'estructura urbana original, que conformava una muralla urbana, amb carrerons estrets, en bona part porxats, i dues placetes on hi aboquen les façanes modernes de les cases antigues.

No se sap amb certesa quina és l'etimologia del nom de la Donzell. S'ha especulat que podria provenir dels noms llatins dominicellu -fadrí, noi jove-, carduncellus -card-, o dracuncellus -drac, però la versió més estesa el fa derivar de la planta denominada donzell, de gust amargant i que es fa servir per produir el vermut, la qual apareix a l'escut tradicional del poble.