Castell de Montfalcó d'Agramunt
(Ossó de Sió - Urgell)

Ossó de Sió - Castell de Castell de Montfalcó d'Agramunt

Ossó de Sió - Castell de Castell de Montfalcó d'Agramunt (Foto: Albert Esteves, 2019)

Ossó de Sió - Castell de Castell de Montfalcó d'Agramunt, torre medieval

Ossó de Sió - Castell de Castell de Montfalcó d'Agramunt, torre medieval (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Montfalcó d'Ossó. Plaça del Castell
El castell de Montfalcó va ser alçat cap a l'any 1070, poc després de la conquesta duta a terme pel comte d'Urgell, Ermengol IV. Al segle XVI o començament del XVII, perduda ja la funció defensiva, es va transformar en un palau senyorial, possessió del monestir de Poblet i posteriorment (segle XVIII) dels barons de Montbui.

Les restes conservades, i en part restaurades, pertanyen a diversos moments constructius. Hi ha restes d'una torre de planta quadrada, ancorada damunt la roca, que es correspon amb l'antiga fortalesa medieval, refeta cap als segles XII o XIII. No es pot descartar que les filades més baixes siguin d'una torre més antiga. Del segle XVI es preserva la façana nord, amb l'obertura del portal i de dues finestres, que lliga la torre antiga amb una torre quadrangular restaurada.