Castell de les Puelles
(Agramunt (terme) - Urgell)

Agramunt - Castell de les Puelles

Agramunt - Castell de les Puelles (Foto: Eduard, 2019)

Situació Les Puelles. Carrer dels Horts
De l'antic castell medieval, situat al capdamunt del poble i alçat probablement al segle XI, no es resta cap vestigi. Al seu lloc hi ha un casalot, probablement del segle XVII, molt modificat posteriorment, que deixa veure algunes estructures antigues, fetes amb carreus de pedra ben treballada, combinades amb trams de maçoneria carejada, lligada amb argamassa. A la llinda de la finestra principal hi ha la data de 1686. L'any 2019 ha estat restaurat i consolidat.

El castell pertanyia als comtes d'Urgell, que el varen infeudar a diversos senyors al llarg del temps. A començament del segle XIV era de Guillem Bresons, de qui va passar a Joan Teuxent. Aquest el va vendre a Pere Terrer de Berga, el qual, l'any 1376 li va vendre a Bernat Guillem de Peramola. D'aquest va passar a Bernat Torremorell i després a Galcerà Comenge. Al segle XVI era propietat de la família Castelló. En aquella època, el terme, anomenat Puelles i Espolla, es trobava erm i despoblat.*

Font: diversos articles de Ramon Bernaus i Santacreu a la revista Sió (2004-2005).