Església de Sant Martí de Provençals
(Barcelona | Sant Martí de Provençals - Barcelonès)

Barcelona - Església de Sant Martí de Provençals, detall de la porta

Barcelona - Església de Sant Martí de Provençals, detall de la porta (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església de Sant Martí de Provençals, detall de la façana

Barcelona - Església de Sant Martí de Provençals, detall de la façana (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església de Sant Martí de Provençals (Foto: Frederic Bordas -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1896)

Barcelona - Església de Sant Martí de Provençals (Foto: Jaume Biosca -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1919)

Barcelona - Església de Sant Martí de Provençals (Foto: Manuel Genovart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1922)

Barcelona - Església de Sant Martí de Provençals (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, anys vint)

Barcelona - Església de Sant Martí de Provençals (Foto: Jaume Biosca -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1923)

AutorJoan Aymerich, m.o. (façana)
Situació Plaça d'Ignasi Juliol
El nom de Provençals deriva de l'antiga denominació d'aquest sector de pastures, conegut com els camps provincials en època romana. Està documentat des del segle X tot i que l'església no s'esmenta fins a començament del segle XI, depenent aleshores de Sant Andreu de Palomar i, posteriorment, de Santa Maria del Mar. D'aquella primera construcció romànica no n'ha pervingut cap vestigi.

L'edifici actual va ser construït al segle XV. Té una sola nau, coberta amb volta de creueria, amb capelles laterals i absis poligonal i un cor suportat per una volta d'arc carpanell. L'any 1432 es va contractar l'obra de la façana, que s'ha conservat fins als nostres dies tret del timpà -ara
ocupat de nou amb un modern sant Martí descavalcat, segons expressió del mateix escultor, Lau Feliu- i dues imatges de pedra de sant Pere i sant Pau, que es van perdre l'any 1936. És un portal ogival amb arquivoltes, flanquejat amb pinacles, d'estil gòtic tardà. A mitjana alçada hi ha unes impostes esculpides, molt desgastades. El campanar va ser aixecat més tard, al segle XVII, quan també es va fer el coronament mixtilini de la façana. El seu cos superior, d'època moderna, està cobert amb una cúpula de ceràmica vidriada. Hi ha una torre adossada, probablement una antiga torre de defensa, molt modificada. L'església va patir importants destrosses l'any 1936. La darrera restauració és de 1998.

L'església acull un petit museu, amb una pica baptismal del segle XVII.