Edifici Piramidón (Centre d'Art Contemporani)
(Barcelona | La Verneda i la Pau - Barcelonès)

Barcelona - Edifici Piramidón (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - L'edifici Piramidón i el campanar de Sant Ambrós

Barcelona - L'edifici Piramidón i el campanar de Sant Ambrós (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Carrer Concili de Trento, 313
Enmig del barri obrer de La Pau, alçat durant el franquisme per oferir habitatges als treballadors que arribaven en massa a Barcelona als anys seixanta, hi ha un gratacels de disset pisos que despunta entre la resta d'habitatges. Construït l'any 1971, va ser conegut popularment com el Piramidón*. Havia d'allotjar diversos equipaments socials, però als anys vuitanta estava en desús i mig abandonat.

L'any 1990, Isidre Bohigas va tenir la iniciativa de convertir-lo en un centre d'art contemporani, amb galeria d'art, sales d'exposició i estudis per al treball dels artistes. Han passat per aquest centre creadors tan importants com Carlos Pazos, Jordi Fulla, Gino Rubert, David Bastué, Eduard Resbier, Jordi Cano o Tom Carr.

*El nom de Piramidón deriva d'un medicament analgèsic molt popular als anys seixanta, retirat després pels seus efectes cancerígens. És possible que la forma de l'edifici recordés a les capses amb les quals s'envasava.