Masia de Can Riera
(Barcelona | La Verneda i la Pau - Barcelonès)

Barcelona - Can Riera (la Verneda)

Barcelona - Can Riera (la Verneda) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Carrer de Santander, 41
Necessita intervenció urgent
Masia tradicional del segle XVI (a la façana hi ha una placa antiga amb la data de 1574), reformada amb posterioritat, formada per un cos principal, de tipus basilical, amb teulada a dues aigües, i altres cossos annexes, de construcció tardana. De la façana destaca el portal adovellat, de mig punt, i les finestres emmarcades amb pedra. La més interessant és la del pis superior, amb traceria calada gòtica, probablement salvada de la construcció original. També hi ha restes de dos rellotges de sol.

Les terres del mas, inicialment dedicades a la vinya, van ser explotades fins als anys vuitanta per al conreu d'hortalisses. Després van ser venudes per instal·lar-hi un aparcament de camions, la qual cosa va suposar la desaparició dels pous i la bassa. Donat que, incomprensiblement, la masia no estava catalogada ni protegida, fins l'any 2013 estava previst el seu enderrocament per construir-hi pisos. La pressió veïnal va fer que aquell any l'Ajuntament decidís salvar-la. L'any 2019, tanmateix, encara estava pendent de destí.