Edifici modern del CCCB
(Barcelona | Els Àngels - Barcelonès)

Barcelona - Edifici modern del CCCB (Foto: G.Rogers , 2007)

Barcelona - Edifici modern del CCCB (Foto: Kippelboy, 2011)

AutorHelio Piñón, Albert Viaplana
Situació Montalegre, 5-7
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va ser creat l'any 1989 per la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu d'incardinar un complex cultural de primer nivell dins del barri del Raval, aprofitant bona part dels edificis de l'antiga Casa de la Caritat. El projecte es va encarregar als arquitectes Helio Piñón i Albert Viaplana, amb la col·laboració de Ricard Mercadé i les obres es van dur a terme entre 1991 i 1994.

A banda de la rehabilitació de tot el conjunt antic, es va decidir substituir l'ala nord per un edifici totalment nou, d'estètica plenament contemporània, però que s'integra harmònicament amb l'edifici històric. Es tracta d'un cos prismàtic amb tres cares opaques i la façana de vidre que dona al pati, tot inclinant-se en la seva part superior com si es tractés d'un voladís. El projecte va rebre els premis FAD i Ciutat de Barcelona d’Arquitectura de l’any 1993.