Església arxiprestal de Santa Maria
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Església de Santa Maria

Martorell - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2008)

Martorell - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - Església Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2008)

Martorell - Església Santa Maria (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1923)

Martorell - Església Santa Maria, postal antiga

AutorFrancesc Folguera Grassi / Josep Ros Ros
Situació Plaça de l'Església
L'església de Santa Maria de Martorell està documentada des de l'any 1033. El primitiu edifici romànic va ser substituït per una nova església, d'estil gòtic-renaixentista, al segle XVI. Aquest temple va ser completament destruït l'any 1936. Només es va salvar la porta renaixentista, conservada al Museu Municipal Vicenç Ros fins a l'any 1992, quan va ser retornada a l'església.

L'edifici actual va ser construït entre 1940 i 1944 sobre les restes de l'antic temple gòtic-renaixentista derruït el 1936. Va ser projectat per Francesc Folguera (Barcelona, 1891 - 1960), col·laborador de Gaudí i un dels principals representants del noucentisme a Catalunya. Consta de tres naus, la central més elevada, i diverses capelles laterals. El campanar va ser reconstruït el 1992, coincidint amb el quatre-cents aniversari de l’església.