Columbari romà
(Vila-rodona - Alt Camp)

Vila-rodona - Columbari romà

Vila-rodona - Columbari romà (Foto: Albert Esteves, 2019)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Camí del Columbari
Es tracta d'un panteó familiar d'època romana (probablement del segle I o II dC) destinat a guardar les urnes amb les cendres dels difunts, que formava part d'una antiga vil·la que no ha deixat cap altre rastre. És un edifici de planta rectangular, amb un absis semicircular que no es manifesta a l'exterior. Consta d'una cel·la damunt d'un pòdium, decorada amb pilastres dòriques. La coberta original devia ser una volta damunt la qual hi hauria una teulada a dues aigües. A l'interior hi ha els nínxols destinats a contenir les urnes funeràries.

La seva reutilització com habitacle en època medieval n'ha facilitat la conservació i, després de la restauració duta a terme després que l'any 1976 passés a propietat municipal, s'ha convertit en un dels monuments funeraris de l'antiguitat més importants de Catalunya.