Església de Sant Llorenç (convent dels Servites)
(Vila-rodona - Alt Camp)

Vila-rodona - Església de Sant Llorenç (convent dels Servites)

Vila-rodona - Església de Sant Llorenç (convent dels Servites) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Avinguda Alt Camp, 12
Els frares de l'Orde dels Servents de Maria o servites es van instal·lar a Vila-rodona a la fi del segle XVI. De l'antic convent, situat als afores del poble, al camí d'Aiguamúrcia, i abandonat l'any 1835, només en resta l'església, que va ser aprofitada com a magatzem. Damunt la porta encara hi podem veure l'escut de l'orde dels servites.

Els estudis arqueològics que s'hi han dut a terme permeten identificar dues fases constructives. Una primera fase entre 1599 i 1607, quan s'efectua la construcció, dins un estil plenament renaixentista. Era un edifici de tres naus, amb capelles laterals i capçalera semicircular que, probablement, devia comptar amb un campanar. La segona fase s'estén entre 1777 i 1796. Implica la construcció d'un pis superior que va obligar a sobrealçar els murs i la coberta, eliminar les finestres existents i obrir-ne de noves al pis superior. Les antigues voltes de creueria van ser substituïdes per un trespol de bigues de fusta i revoltons.

Després de la desamortització i l'abandonament dels monjos, l'any 1835, l'església va ser venuda a un particular que la utilitzà com a magatzem de vins. A començament del segle XXI una part de l'edifici va ser transformada en habitatge.